Surgical approaches to head and neck sarcomas - current concepts and perspectives - Astl, Jaromír; Hložek, Jiří; Dzan, Ladislav; Kovář, Daniel; Rotnágl, Jan; Petruželka, Luboš; Holý, Richard (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2024)
Úvod a cíl: Sarkomy měkkých tkání představují neobvyklý typ malignity v oblasti hlavy a krku. Počet případů je popisován jako nízký. Mnoho autorů popisuje toto maligní onemocnění jako vzácný nádor hlavy a krku u dospělých. Na druhou stranu je sarkom součástí maligních onemocnění se špatnou prognózou v dětském, adolescentním a dospělém věku. Z literárních údajů vyplývá, že počty pacientů se sarkomy nelze přehlížet (27 908 případů za 7 let v Evropě na 500 mil. obyvatel). Sarkomy jsou sice málo častým zhoubným onemocněním, ale nejedná se o vzácné nádory. Proto potřebujeme aktuální poznatky a doporučení pro klinickou praxi v léčbě těchto heterogenních typů zhoubných mezenchymálních nádorů. Metoda: Analyzovali jsme literaturu o sarkomech hlavy a krku s využitím databáze Web of Science. Vyhledali jsme všechny práce popisující všechny typy léčby sarkomů v této oblasti. Tato studie analyzovala diagnostická kritéria sarkomů a léčebné plány sarkomů v oblasti hlavy a krku. Diskuze: Doporučení na základě mnoha faktorů. Sarkomy měkkých tkání v oblasti hlavy a krku jsou vzácné nebo málo časté. Incidence sarkomu měkkých tkání se pohybuje kolem 5 případů na 100 tis. obyvatel ročně. Musíme se zaměřit na nové znaky pro identifikaci rizikových faktorů sarkomu. Zásadní význam má proto patologické vyšetření a rozvoj molekulárních technik. Diagnostika na základě biopsie a histologie, včetně imunohistochemie a detekce specifických nádorových markerů. Doporučené zobrazovací metody: ultrazvuk, CT, HRCT, MR, PET CT. Přesná klasifikace a stratifikace musí být provedena v onkologickém týmu zahrnujícím patologa, onkologa, chirurga, radiologa. V literatuře byla uvedena obecná doporučení pro léčebný protokol a plánování léčby sarkomu hlavy a krku v závislosti na jeho velikosti, lokalizaci a biologickém chování. V literatuře byla popsána analýza údajů o základních léčebných modalitách v onkologické chirurgii, radioterapii a chemoterapii. V současné době nemáme k dispozici údaje o imunoterapii.
Keywords: chirurgie operační; Radiotherapy; nádory hlavy a krku; lidé; Disease Management; Humans; sarkom; radioterapie; Head and Neck Neoplasms; Surgical Procedures, Operative; management nemoci; Sarcoma