Durvalumab v pneumoonkologii - kazuistika - Gazdičková, Martina (Onkologická revue, 2024)
Kazuistika představuje případ 78letého pacienta, u kterého byl diagnostikován malobuněčný karcinom pravé plíce, ED (extensive disease), T4N2M0. Pacient byl indikován k chemoterapii karboplatinou a etoposidem. Radioterapie nebyla indikována pro rozsah postižení. Od druhého cyklu po schválení centrové léčby byl přidán durvalumab. Restagingové vyšetření výpočetní tomografií prokázalo regresi základního onemocnění, zároveň ale byl zjištěn duplicitní adenokarcinom kolon. Pacient podstoupil pravostrannou hemikolektomii, pT3pN0 (0+/18) Mx. Po krátkém přerušení terapie v době zotavování po resekčním výkonu nadále pokračuje v terapii durvalumabem s dobrým léčebným účinkem. U pacienta přes vyšší věk trvá dobrý výkonnostní stav.