Osimertinib v léčbě nemalobuněčného plicního karcinomu - Vrána, David (Onkologická revue, 2024)
Léčba nemalobuněčného plicního karcinomu zaznamenala s příchodem imunoterapie a tyrosinkinázových inhibitorů zásadní posun. Imunoterapie získala registrace a úhrady z veřejného zdravotního pojištění postupně již v první linii léčby, a to bez ohledu na expresi ligandu programované buněčné smrti 1 (programmed cell death-ligand 1, PD-L1). Nicméně v případě specifických mutací zůstávají tyrosinkinázové inhibitory stále léčbou první volby, zatímco postavení imunoterapie u této skupiny pacientů není jednoznačně definováno. Osimertinib představuje tyrosinkinázový inhibitor mutovaného receptoru epidermálního růstového faktoru (epidermal growth factor receptor, EGFR), který v tuto chvíli získal úhradu jak do paliativní indikace v první linii, tak ve vyšší linii při prokázané mutaci EGFR T790M, a v případě adjuvantní léčby po resekčním výkonu. Na úhradu osimertinibu v kombinaci s chemoterapií se v tuto chvíli čeká a výsledky studie udržovací léčby osimertinibem po kurativní chemoradioterapii budou zveřejněny v nejbližší době.