Úspěšná a velmi dobře tolerovaná terapie ropeginterferonem alfa-2b u pacientky s diagnózou polycyteia vera v rámci 3. linie léčby - kazuistika - Černá, Olga (Onkologická revue, 2024)
Polycytemia vera je klinickou podjednotkou Ph-negativních myeloproliferací. Polycytemie má sice lepší prognózu než primární myelofibróza, ale zhoršuje významně kvalitu života, zvyšuje infekční a onkologické riziko a pacienty ohrožuje zejména závažnými trombotickými komplikacemi: například hlubokou žilní trombózou, plicní embolií, trombózami v abdominální oblasti, trombózou portální žíly, linenálních či hepatálních žil (Buddův-Chiariho syndrom) a trombózou žilních splavů v centrálním nervovém systému. Tyto trombotické příhody mohou být fatální. U rizikových pacientů je tedy nutné včas zahájit cytoredukční terapii s cílem minimalizovat symptomy onemocnění, zabránit progresi onemocnění, snížit riziko trombotických komplikací a transformaci do primární myelofibrózy či akutní hemoblastózy. Léčba interferony dokáže podle výsledků dosavadních studií ovlivnit podstatu onemocnění snížením alelické nálože mutace JAK2 V617F. Tato kazuistika demonstruje úspěšnou a velmi dobře tolerovanou Léčbu ropeginterferonem aLfa-2b s dosažením hematologické remise bez nutnosti hemodiluce, bez trombotických komplikací, a umožňující i po určité době snížení dávek ropeginterferonu a lfa -2 b vlivem snížení aktivity onemocnění.