The Correlation of Level of Surgical Risk with High Sensitivity Cardiac Troponin in Non-Cardiac Surgical Patients - Sekar Cempaka Putri, Desak Ketut; Alsagaff, Mochamad Yusuf; Pikir, Budi Susetyo; Fuadi, Muhamad Robiul (Cor et Vasa, 2024)
Kontext: Poškození myokardu po nekardiálním chirurgickém výkonu (myocardial injury after non-cardiac surgery, MINS) představuje závažný problém přímo související s mortalitou do 30 dnů po výkonu. V diagnostice poškození myokardu se přednostně používají hodnoty vysoce senzitivního srdečního troponinu (high-sensitivity cardiac troponin, hs troponin), protože se v současnosti jedná o nejcitlivější a nejspecifičtější srdeční biomarker vhodný pro zjišťování MINS. Cílem této studie je analyzovat vztah mezi změnami v hodnotách hs troponinu a riziky spojenými s chirurgickým výkonem u pacientů podstupujících nekardiální chirurgické výkony, které by ukazovaly na poškození myokardu. Metoda: Naše studie je analytickou observační průřezovou studií, do níž byli zařazováni všichni pacienti pod-tupující nekardiální chirurgický výkon ve fakultní nemocnici Airlangga University Hospital. Krevní vzorky byly odebírány metodou náhodného vzorku (consecutive sampling) a hodnoty hs troponinu se stanovovaly před operací a 24 hodin po ní. Míra operačního rizika se hodnotila pomocí kritérií doporučených postupů ESAIC-ESC 2022. Statistická analýza se prováděla s použitím Spearmanova korelačního koeficientu. Výsledky: Do studie bylo zařazeno 75 pacientů, 39 mužů a 36 žen, ve věku s mediánem 54 let. Výsledky prokázaly statisticky významnou korelaci mezi hodnotami hs troponinu a mírou operačního rizika, a to jak předoperačními hodnotami, tak i pooperačními a jejich změnami. Medián hodnoty (mezikvartilové rozpětí) hs troponinu při nízkém operačním riziku před operací vs. po operaci činil 1,2 ng/l (0,0), resp. 1,2 ng/l (0,0), s mediánem rozdílu 0,0 ng/l (0,0); p < 0,001. Medián hodnoty hs troponinu při středně vysokém operačním riziku před operací vs. po operaci byl 1,2 ng/l (0,0) vs. 1,2 ng/l (0,0), s mediánem rozdílu 0,0 ng/l (1,6); p < 0,001. Medián hodnoty hs troponinu při vysokém operačním riziku před operací vs. po operaci byl 1,7 ng/l (18,8) vs. 11,9 ng/l (27,6); medián rozdílu činil 5,3 ng/l (11,4); p < 0,001. Závěr: Byla nalezena statisticky významná korelace mezi změnami hodnot hs troponinu a mírou operačního rizika a přítomností komplikací.
Keywords: dospělí; Statistics as Topic; Female; biologické markery; statistika jako téma; Biomarkers; Adult; ženské pohlaví; průřezové studie; chirurgie operační; lidé; kardiomyopatie; anestezie; troponin; Cross-Sectional Studies; Male; Aged; riziko; Cardiomyopathies; Anesthesia; lidé středního věku; Troponin; senioři; mužské pohlaví; Risk; Surgical Procedures, Operative; Middle Aged; Humans