Koarktace aorty u novorozence s anomálií mitrální a aortální chlopně - Perušičová, Mariana; Tomek, Viktor; Chaloupecký, Václav; Janoušek, Jan (Cor et Vasa, 2024)
Koarktace aorty je jednou z nejčastějších vrozených srdečních vad s obvykle dobrou středně- i dlouhodobou prognózou. Koarktace aorty je často asociována s dalšími přidruženými vrozenými vadami, zejména obstrukčními vadami levostranných srdečních struktur. Kombinace koarktace aorty s hraniční velikostí levé komory, anomálií či stenózou mitrální a/nebo aortální chlopně je asociována s vyšším rizikem reintervence či časné mortality. Třetina dětí s koarktací vyžaduje urgentní řešení vady již v novorozeneckém věku a u většiny novorozenců dochází po odstranění koarktace aorty k normálnímu růstu iniciálně menší levé komory bez progrese mitrální či aortální stenózy. Prognóza a správný postup léčby těchto pacientů závisí na několika anatomických a hemodynamických faktorech, které je potřeba stanovit již v novorozeneckém věku. Skórovací systémy založené na měření echokardiografických parametrů, které jsou využívány u novorozence s významnou valvární stenózou aorty a hraniční velikostí levé komory nejsou v případě novorozenců s koarktací aorty spolehlivé. Znalost rizikových echokardiografických parametrů u novorozenců s koarktací, které jsou přítomny před operací koarktace či časně po ní, má důležitý význam pro odhad vývoje mitrální/aortální chlopně a levé komory a také pro stanovení prognózy a správného léčebného postupu. Cílem přehledového článku je shrnout dosavadní poznatky týkající se koarktace aorty léčené v novorozeneckém věku. Článek se dále zaměřuje na problematiku této vady u novorozence s přidruženou anomálií mitrální/aortální chlopně a menší velikostí levé komory. Demonstrované pilotní výsledky mohou potenciálně posloužit jako užitečný základ pro další klinický výzkum.
Keywords: echokardiografie; Statistics as Topic; Heart Valve Diseases; Aortic Valve Disease; Heart Ventricles; onemocnění aortální chlopně; novorozenec; statistika jako téma; Heart Defects, Congenital; Heart Disease Risk Factors; srdeční komory; lidé; Infant, Newborn; Survival Analysis; koarktace aorty; Echocardiography; Aortic Coarctation; prognóza; nemoci srdečních chlopní; Mitral Valve; Prognosis; mitrální chlopeň; analýza přežití; vrozené srdeční vady; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Humans