Komplexní léčba a její komplikace u pacienta s hypertrofickou kardiomyopatií - Holubcová, Zuzana; Strýček, Matej; Polášek, Rostislav; Tomašov, Pavol (Cor et Vasa, 2024)
Hypertrofická kardiomyopatie je geneticky podmíněné onemocnění charakterizované zesílením stěn myokardu levé komory nad 15 mm při absenci jiné vysvětlující příčiny. Součástí diagnostiky a léčby pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií je pátrání po obstrukci ve výtokovém traktu levé komory a její management, stratifikace rizika náhlé srdeční smrti, provedení genetického testování a screening rodinných pří- slušníků. Kazuistika popisuje případ mladého muže s chronickým dermatologickým onemocněním na trvalé biologické léčbě, s pozitivní rodinnou anamnézou náhlé srdeční smrti, u něhož byla nově diagnostikována hypertrofická kardiomyopatie se symptomatickou obstrukcí ve výtokovém traktu levé komory. U pacienta bylo indikováno provedení alkoholové septální ablace, která měla dobrý hemodynamický i klinický výsledek. V primární prevenci náhlé srdeční smrti mu byl implantován implantabilní kardioverter-defibrilátor, došlo však ke komplikaci v podobě časné infekce kapsy přístroje při pacientově kožním onemocnění a rozvoji reaktivní perikarditidy.
Keywords: echokardiografie; dospělí; náhlá srdeční smrt; Adult; Hidradenitis Suppurativa; Death, Sudden, Cardiac; anamnéza; lidé; hypertrofická kardiomyopatie; perikarditida; Echocardiography; Cardiomyopathy, Hypertrophic; Electrocardiography; elektrokardiografie; Humans; Male; hemodynamické monitorování; Hemodynamic Monitoring; Medical History Taking; Defibrillators, Implantable; mužské pohlaví; defibrilátory implantabilní; hidradenitis suppurativa; Pericarditis