Způsoby metafylaxe u pacientů s různými typy urolitiázy - Marešová, Jiřina; Kočárek, Jiří; Čermák, Milan (Česká urologie, 2024)
Autoři v článku prezentují epidemiologii, rizikové faktory přispívající ke vzniku urolitiáz, věnují se dále laboratornímu vyšetření u litiatiků, včetně problematiky analýzy složení konkrementů a jeho významu. Hlavním cílem článku je předložení metod neinvazivní léčby jednotlivých typů litiázy, především metafylaxe u pacientů s litiázou, a to jak režimových opatřeních, tak i užití farmak, které přispívají ke snížení četností recidiv litiázy, ale i komplikacím, které jsou s tímto onemocněním spojené.
Keywords: rizikové faktory; hydroxyapatit; kaménky; Diuretics; X-Ray Diffraction; Allopurinol; hyperkalciurie; infekce močového ústrojí; Clinical Laboratory Techniques; Urinary Tract Infections; Hypercalciuria; oxaláty; Durapatite; klinické laboratorní techniky; diuretika; hyperoxalurie; Calcium, Dietary; Urinalysis; Oxalates; Hyperuricemia; Risk Factors; Calculi; Urolithiasis; cystinurie; Hyperoxaluria; Potassium Citrate; alopurinol; urolitiáza; vápník dietní; difrakce rentgenového záření; lidé; Humans; Cystinuria; analýza moči; kaliumcitrát; hyperurikemie