Kazuistika pacientky s kožními komplikacemi biologické léčby Crohnovy choroby, úspěšně léčenými risankizumabem - Horažďovský, Jiří (Dermatologie pro praxi, 2024)
Cílená biologická terapie přinesla dramatickou změnu v léčbě autoimunitních zánětlivých onemocnění. Široké spektrum využití těchto léčiv je ve spojení s novou třídou vedlejších účinků léčby, také někdy nazývaných paradoxní reakce. Cílovým orgánem těchto reakcí je velmi často kůže. Článek prezentuje pacientku s Morbus Crohn, léčenou biologiky, s postupnou tvorbou 3 kožních autoimunitních onemocnění a jejich úspěšnou léčbou risankizumabem.
Keywords: dospělí; infliximab; Infliximab; Female; Biological Therapy; psoriáza; Skin Diseases; Adult; Hidradenitis Suppurativa; ženské pohlaví; Ustekinumab; Antibodies, Monoclonal; lidé; kožní nemoci; Crohn Disease; progrese nemoci; Disease Progression; risankizumab; monoklonální protilátky; Crohnova nemoc; Psoriasis; biologická terapie; ustekinumab; hidradenitis suppurativa; Humans