Lokoregionálně pokročilý karcinom gastroesophageální junkce a žaludku: minulost, současnost, budoucnost - Liberko, Marián; Soumarová, Renata (Onkologie, 2024)
Nádory gastroesophageální junkce (GEJ) a žaludku vzhledem k vysoké incidenci globálně představují závažný medicínský problém. Převážná část těchto onemocnění je diagnostikována v lokoregionálně pokročilém a/nebo metastatickém stadiu, které vyžaduje komplexní multidisciplinární přístup. Základem léčby lokoregionálně pokročilých stadií je systémová perioperační terapie, která prokazatelně zlepšuje prognózu pacientů. S cílem dalšího zlepšení je standardní perioperační chemoterapie kombinována s imunoterapií. Cílem tohoto sdělení je podat přehled současných doporučení a nových směrů léčby lokoregionálně pokročilých stadií nádorů GEJ a žaludku.
Keywords: kombinovaná terapie; Gastrointestinal Neoplasms; Combined Modality Therapy; protinádorové látky; kombinovaná farmakoterapie; gastrointestinální nádory; klinická studie jako téma; randomizované kontrolované studie jako téma; Drug Therapy; Drug Therapy, Combination; gastroezofageální junkce; neoadjuvantní terapie; Clinical Studies as Topic; nádory žaludku; Immunotherapy; farmakoterapie; perioperační péče; lidé; Humans; Randomized Controlled Trials as Topic; klinické zkoušky, fáze II jako téma; Chemoradiotherapy; imunoterapie; Stomach Neoplasms; Clinical Trials, Phase II as Topic; chemoradioterapie; Neoadjuvant Therapy; Esophagogastric Junction; Perioperative Care; Antineoplastic Agents