Trifluridin/tipiracil ve 4. linii léčby metastatického karcinomu distálního jícnu a kardie - Liberko, Marián; Soumarová, Renata (Onkologie, 2024)
Kazuistika popisuje případ pacienta s metastatickým karcinomem distálního jícnu a kardie, který v rámci metastatického onemocnění byl léčen několika řadami systémové léčby s opakovaným navozením léčebné odpovědi a kontroly onemocnění. V rámci čtvrté linie léčby trifluridin/tipiracilem byla pozorována léčebná odpověď výrazně převyšující odpověď na léčbu v registrační studii TAGS. Efektivní léčba trifluridin/tipiracilem současně nevedla ke zhoršení celkového stavu pacienta a měla minimální vliv na kvalitu života.
Keywords: metastázy nádorů; Trifluridine; Gastrointestinal Neoplasms; fixní kombinace léků; pyrrolidiny; lymfatické uzliny; lidé; Pyrrolidines; gastrointestinální nádory; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; retroperitoneální prostor; Treatment Failure; trifluridin; Male; progrese nemoci; trifluridin/tipiracil; Aged; Disease Progression; neúspěšná terapie; kombinovaná farmakoterapie; Lymph Nodes; senioři; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; Retroperitoneal Space; Drug Combinations; Drug Therapy, Combination; Humans