Využití kontrastních látek při plánovacím CT v radioterapii - Michaličková, Karolína; Grepl, Jakub (Onkologie, 2024)
Plánovací CT vyšetření je nedílnou součástí procesu plánování radioterapie. Jodové kontrastní látky (JKL) se při CT vyšetření v radiologii používají již několik desetiletí, nicméně dodnes neexistují žádné národní standardy pro radiační onkologii, které by sjednotily, jak a kdy je vhodné tyto kontrastní látky využívat při plánovacím CT. V průběhu roku 2023 bylo všem radioterapeutickým pracovištím komplexních onkologických center (KOC) po celé České republice rozesláno anonymní dotazníkové šetření s cílem zjistit způsob využívání JKL a úroveň standardizace postupů. Z dotazníků vyplývá, že JKL se v současnosti využívají především pro vyšetření hlavy a krku. Méně se uplatňují při vyšetření štítné žlázy, plic, jater, slinivky břišní a jícnu. Jiné oblasti se s JKL téměř nevyšetřují. Z provedeného dotazníkového šetření vyplývá nedostatečné využívání JKL při plánovacím CT vyšetření v jednotlivých KOC. Mezi pracovišti jsou významné rozdíly ve zvyklostech aplikace JKL. Je zřejmé, že by bylo vhodné standardizovat postupy využití JKL při plánovacím CT vyšetření v radioterapii v ČR.
Keywords: průzkumy a dotazníky; Surveys and Questionnaires; kontrastní látky; Statistics as Topic; Radiation Oncology; radiační onkologie; radioterapie; gastrointestinální nádory; tomografie emisní počítačová; Humans; lidé; statistika jako téma; Tomography, Emission-Computed; Gastrointestinal Neoplasms; Radiotherapy; Contrast Media