Mikrovaskulární komplikace diabetu - jejich prevence a léčba - Lášticová, Martina (Vnitřní lékařství, 2024)
Mikrovaskulární komplikace diabetu jsou významnou příčinou morbidity a kardiovaskulární mortality pacientů s diabetes mellitus. Jejich rozvoj a progrese souvisí s chronickou hyperglykemií, ale k dalším rizikovým faktorům patří hypertenze, dyslipidemie, kouření a genetické faktory. Preventivní postupy zahrnují optimální, individualizovanou kompenzaci diabetu a také léčbu dalších ovlivnitelných faktorů. Včasný záchyt jednotlivých komplikací pomocí screeningu a včasná a adekvátní léčba snižují riziko pokročilých stádií jednotlivých komplikací a následných fyzických, sociálních a ekonomických dopadů.
Keywords: fotokoagulace; diabetické nefropatie; diabetická noha; Diabetic Neuropathies; diabetická retinopatie; Vascular Endothelial Growth Factors; Light Coagulation; lidé; vaskulární endoteliální růstové faktory; Neurologic Examination; Diabetic Nephropathies; neurologické vyšetření; plošný screening; Risk Factors; Diabetic Retinopathy; Diabetes Complications; rizikové faktory; Diabetic Foot; Mass Screening; komplikace diabetu; diabetické neuropatie; Humans