Fixní kombinace amlodipinu a bisoprololu - Brotánek, Jaroslav (Vnitřní lékařství, 2024)
Hypertenzní nemoc patří mezi nejdůležitější kardiovaskulární rizikové faktory a je těsně spjata se zvýšenou kardiovaskulární morbiditou a mortalitou. Článek pojednává o použití fixní kombinační léčby amlodipinem a bisoprololem v klinické praxi. Tato kombinace vede k úspěšnému dosahování cílových hodnot krevního tlaku a zároveň zlepšuje adherenci pacientů k léčbě. V článku jsou zároveň zohledněny vhodné indikace, u kterých je preparát s výhodou možno použít.
Keywords: Medication Adherence; Humans; fixní kombinace léků; Hypertension; amlodipin; Female; Amlodipine; dospělí; Heart Rate; lidé; bisoprolol; Adult; ženské pohlaví; Bisoprolol; krevní tlak; srdeční frekvence; hypertenze; Drug Combinations; Blood Pressure; adherence k farmakoterapii