Porovnání standardního mikrobiologického postupu identifikace Staphylococcus aureus a MRSA s výsledky automatizovaného systému BD MAXTM StaphSR - Hricová, Kristýna; Pudová, Vendula; Fišerová, Kateřina; Htoutou Sedláková, Miroslava; Kolář, Milan (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2024)
Cíl práce: Staphylococcus aureus je součástí lidské mikrobioty, současně je však schopný vyvolat širokou škálu onemocnění. Z důvodů stále se šířící rezistence k antimikrobním přípravkům a existence kmenů S. aureus rezistentních na methicilin (MRSA), je reálná možnost nosičství i této rezistentní bakterie, která následně může způsobit závažnou infekci. Detekce MRSA je součástí mikrobiologických vyšetřovacích postupů, přičemž je vhodné i použití zrychlených metod pro jeho identifikaci, zejména u rizikových pacientů. Materiál a metody: Do předkládané studie byly zařazeny klinické materiály z dýchacích cest pacientů Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a III. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Tyto byly souběžně zpracovány standardními mikrobiologickými metodami a automatizovaným systémem BD MAXTM určeným pro kvalitativní detekci bakterií přímo z klinických vzorků pomocí metody real-time PCR. Výsledky: Standardními mikrobiologickými postupy byl S. aureus identifikován v 7 % a MRSA v 1 % vyšetřených vzorků z dýchacích cest. Pomocí automatizovaného systému BD MAXTM kitem StaphSR byla DNA S. aureus detekována v 28 % testovaných vzorků a DNA MRSA ve 2 %. Závěr: Testování systémem BD MAXTM StaphSR přímo z klinického materiálu pacientů může napomáhat při prevenci a kontrole infekcí vyvolaných S. aureus a MRSA, zejména ve zdravotnických zařízeních. Mezi důležité výhody tohoto systému patří i skutečnost, že výsledek je k dispozici ve stejný den, kdy je klinický materiál doručen k mikrobiologickému vyšetření.
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; Staphylococcus aureus; methicilin rezistentní Staphylococcus aureus; Humans; Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; lidé; Microbiological Techniques; mikrobiologické techniky; Cross Infection