Hluboká suprese kostní remodelace - vedlejší efekt léčby EGFR-TKI?: kazuistika - Rosa, Jan; Fabrik, Ivo; Soukup, Ondřej; Palička, Vladimír (Clinical Osteology, 2024)
Signální dráha receptoru pro epidermální růstový faktor (EGFR) se podílí na regulaci buněčných funkcí osteoklastů i osteoblastů. Útlum signalizace v této dráze aplikací inhibitorů tyrozinkinázy (EGFR-TKI) je využíván jako varianta protinádorové terapie u pacientů s nemalobuněčným karcinomem plic (NSCLC) s aktivačními mutacemi genu EGFR. Popisujeme případ pacientky s NSCLC léčené afacitinibem, u níž jsme pozorovali významnou supresi kostní remodelace doprovázenou vzestupem BMD, která byla dále potencována navazující aplikací denosumabu. Vliv inhibice EGFR-TKI na kostní metabolizmus není dostatečně prostudován. In vitro data ukazují, že inhibice EGFR vede k útlumu aktivity osteoblastů i osteoklastů. Další výzkum je žádoucí i s ohledem na významné přesahy do klinické praxe – kostní metastázy, nádorová postižení skeletu (SRE), osteonekróza čelisti (ONJ).
Keywords: Genes, erbB-1; Female; nemalobuněčný karcinom plic; ženské pohlaví; kostní denzita; Bone Density; lidé; Tyrosine Kinase Inhibitors; denosumab; remodelace kosti; Bone Density Conservation Agents; Afatinib; Aged; fatální výsledek; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Fatal Outcome; Denosumab; inhibitory tyrosinkinasy; Bone Remodeling; inhibitory kostní resorpce; geny erbB-1; senioři; afatinib; Humans