Vplyv enzybiotík na hojenie Staphylococcus aureus infikovaných kožných rán na modeli prasiat - Makovický, Peter; Lipový, Břetislav; Jeklová, Edita; Raška, Filip; Makovická, Mária; Kobzová, Šárka; Norek, Adam; Janda, Lubomír (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2024)
Úvod: Staphylococcus aures (S. aureus) je grampozitívny fakultatívne anaeróbny kok, ktorý je schopný vyvolať infekčné ochorenie zvierat aj ľudí. Zvlášť nebezpečné sú multirezistentné formy s nižšou, alebo aj žiadnou odpoveďou na dostupnú liečbu. Ciele: Cieľom práce je overiť vplyv enzybiotík v hojení S. aureus infikovaných kožných rán na exprimentálnom modeli prasiat. Metodika: Do pokusu boli zaradené dve prasatá, ktorým boli na chrbtovej oblasti vyrezané rany (10x/1prasa) o veľkosti 5x5 cm s 2 cm odstupmi. Rany boli infikované methicilin (Oxacilin) a amoxicilin resistentným kmeňom S. aureus baktérie (MRSA). Experimentálne skupiny pozostávali z jednotlivých rán, ktoré boli infikované jedným sekvenčným typom baktérie S. aureus v koncentrácii 2x10 9 CFU/ml. Dve rany ostali neliečené (N), štyri rany boli liečené hydrogélom doplneným lyzostatínom (L) a štyri boli liečené hydrogélom doplneným lyzostatínom a endolyzínom (LE). Následne boli na štvrtý, siedmy, jedenásty a štrnásty deň odoberané vzorky z jednotlivých rán. Materiál bol spracovaný štandardnou histologickou technikou formou parafinových bločkov a rezy boli farbené hematoxylínom-eozínom. Výsledky: Z výsledkov vyplýva, že ide o defekty s celým spektrom reparačných zmien s reepitelizáciou so striedaním úsekov nekróz a novovytvoreného granulačného tkaniva s doprevádzajúcim guľatobunečným zápalovým infiltrátom na podklade edematózneho tkaniva a povrchovými chrastami. Na povrchu rán a tiež v menších skupinkách v novovytvorenom granulačnom tkanive sú viditeľné kokovitné útvary charakteru S. aureus. V hydrogélových krytoch, ktoré obsahujú lyzostafín, alebo kombináciu lyzostafínu s endolyzínom sa porovnaním s neliečenými ranami zachytávajú väčšie množstvá kolónie S. aureus kokov, ktoré tu vo veľkej miere následne odumierajú. Záver: Enzybiotiká môžu mať potenciál v topickej terapii MRSA infikovaných kožných rán.
Keywords: Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; Wound Healing; enzymoterapie; Swine; prasata; Enzyme Therapy; infekční nemoci kůže; Humans; Skin Diseases, Infectious; hojení ran; Staphylococcus aureus; lidé; methicilin rezistentní Staphylococcus aureus