Pneumatická vitreolýza s využitím plynu C3F8 u naivních pacientů s vitreomakulární trakcí - Marková, Kateřina; Němec, Pavel; Červený, Petr; Havlík, Jan; Rejmont, Leoš; Tesař, Jan; Morin, Hana; Šín, Martin (Česká a slovenská oftalmologie, 2024)
Cíl studie: zhodnocení účinnosti pneumatické vitreolýzy pro rozrušení vitreomakulární trakce (VMT) na vlastním souboru pacientů. Materiál a metodika: Prospektivní sledování 21 očí 18 pacientů s fokální VMT (šířka adheze < 1500 μm), kteří podstoupili intravitreální aplikaci 0,3 ml 100% perfluoropropanu v období od ledna 2015 do prosince 2020. Pacienti byli sledováni po dobu 90 dnů. Výsledky: Uvolnění VMT bylo dosaženo 28. den sledování u 15 očí z 21 (71,4 %), 90. den u 19 z 21 očí (90,5 %). Průměrná šíře adheze našich pacientů byla 382 μm (±212 μm). Průměrná nejlepší korigovaná zraková ostrost našeho souboru byla vstupně 0,77 (±0,21), po 28 dnech 0,74 (±0,30), po 3 měsících 0,82 (±0,21). Na konci sledovacího období jsme nepozorovali statisticky významné zlepšení zrakové ostrosti. U dvou očí se po aplikaci vytvořila makulární díra, která se ale spontánně uzavřela do 1 měsíce sledování, více komplikací jsme v souboru nepozorovali. Závěr: Pneumatická vitreolýza intravitreální injekcí plynu C3F8 představuje účinnou a levnou variantu řešení symptomatické vitreomakulární trakce. Výskyt závažných nežádoucích účinků v našem sledování byl výrazně nižší než u recentně publikovaných souborů. Metodu řešení je potřeba volit individuálně dle parametrů adheze, makulární díry a přidružených patologií oka.
Keywords: výsledek terapie; perforace sítnice; Fluorocarbons; vitrektomie; vitreomakulární trakce; Retinal Perforations; perfluoropropan; injekce intravitreální; pneumatická vitreolýza; odchlípení sklivce; Vitrectomy; Prospective Studies; oftalmologické chirurgické výkony; Treatment Outcome; lidé; Humans; Intravitreal Injections; fluorokarbony; Ophthalmologic Surgical Procedures; Vitreous Detachment; prospektivní studie