Evaluation of cytokine immunostaining in ovarian neoplasms and endometriomas - Simões Nomelini, Rosekeila; Aparecida Antão, Priscylla Kelliny; Prata Jammal, Millena; Lima De Almeida de Lima, Cid; Arvelos Crispim, Carolina Paula; Martins-Filho, Agrimaldo; Etchebehere, Margarida Renata; Candido Murta, Fernando Eddie (Česká gynekologie, 2024)
Cíl: Cílem naší studie bylo kvantifikovat a porovnat imunobarvení IL-2, IL-5, IL-6, IL-8 a TNFa ve tkáni endometriomu, nenádorových nádorech, benigních novotvarech a maligních novotvarech vaječníků. Materiál a metody: Studie se zúčastnilo 90 pacientek; bylo dia gnostikováno 15 nenádorových lézí ovaria, 28 ovariálních benigních novotvarů, 28 ovariálních maligních novotvarů a 19 ovariálních endometriomů. Imunohistochemie byla provedena pro cytokiny IL-2, IL-5, IL-6, IL-8 a TNFa a jejich koncentrace byly v těchto skupinách porovnány. Použili jsme Fisherův exaktní test, podle něhož jsou významné hodnoty p < 0,05. Výsledky: Imunobarvení epitelu na přítomnost IL-5 a IL-8 je silnější u endometriomů než u karcinomu vaječníků (p hodnoty 0,0046 a 0,0149). Stromální imunobarvení TNFa, IL-5, IL-6 a IL8 je silnější u endometriomů než u rakoviny vaječníků (p hodnoty 0,0008; < 0,0001; 0,0003 a 0,0006). Závěr: Silnější imunobarvení ně kte rých cytokinů u endometriomů ve srovnání s karcinomem ovaria odráží zánětlivou a imunitní odpověď, která by mohla být budoucím cílem nových objevů o infiltrativním chování endometriózy.
Keywords: imunohistochemie; Staining and Labeling; cytokiny; nádory vaječníků; endometrióza; Endometriosis; Immunohistochemistry; lidé; Female; Cytokines; Ovarian Neoplasms; Interleukin-6; barvení a značení; ženské pohlaví; interleukin-6; Humans