Těhotenská intrahepatální cholestáza - Kostka, Luděk; Hruban, Lukáš; Morávková, Petra (Česká gynekologie, 2024)
Cíl: Cílem práce je shrnout aktuální vědecké informace se zaměřením na dia gnostiku, management a léčbu těhotenské intrahepatální cholestázy dle dostupné literatury. Metodika: Literární zdroje byly vyhledávány pomocí databáze Web of Science, Scopus, Pubmed/Medline. Závěr: Pro dia gnostiku těhotenské intrahepatální cholestázy, ale i správný management se jeví jako zcela zásadní hodnota žlučových kyselin z postprandiálního vyšetření séra těhotné. Postprandiální odběr umožňuje s vyšší pravděpodobností identifikaci pacientek s významně zvýšenou hladinou žlučových kyselin. Hodnoty žlučových kyselin > 100 μmol/l jsou zejména ve III. trimestru spojeny se signifikantním rizikem závažných komplikací, především intrauterinním úmrtím plodu. Kyselina ursodeoxycholová, léčivo první volby, dle dostupných dat nezlepšuje perinatální výsledky a má minimální efekt na pocit svědění u pacientek. Paušální podávání kyseliny ursodeoxycholové v léčbě těhotenské intrahepatální cholestázy je kontroverzní.
Keywords: Ursodeoxycholic Acid; kyselina ursodeoxycholová; Pregnant People; Disease Management; ženské pohlaví; intrahepatální cholestáza; pruritus; těhotné ženy; Pregnancy Complications; Humans; komplikace těhotenství; Bile Acids and Salts; Pruritus; management nemoci; Female; žlučové kyseliny a soli; lidé; Cholestasis, Intrahepatic