Využití Ramanovy spektroskopie pro hodnocení degradace vlákna z poly(p-dioxanonu) určeného pro lékařské účely - Jezbera, Daniel; Loskot, Jan; Nalezinková, Martina; Fučíková, Alena; Bezrouk, Aleš (Chemické listy, 2024)
Ramanovu spektroskopii lze v chemii použít nejen k určování chemického složení, ale také pro získávání dalších informací o struktuře materiálu. Ve spektrech semikrystalických polymerů lze nalézt vzájemně odlišné pásy charakteristické pro krystalickou nebo amorfní fázi, stanovit z nich krystalinitu a z ní odhadnout míru degradace polymeru. V předložené studii byly vyhodnoceny změny raménka pásu na vlnočtu 1733 cm−1 v Ramanových spektrech vlákna z poly(p-dioxanonu) podrobeného hydrolytické degradaci. Pro různě dlouhé doby degradace byly vypočteny obsahy ploch pod raménkem tohoto pásu a též byl proveden jeho modelový rozklad na předpokládané píky krystalické a amorfní fáze. Obsahy ploch pod raménkem i parametry modelových píků byly porovnány s hodnotami krystalinity získanými pomocí diferenční skenovací kalorimetrie, přičemž bylo dosaženo dobré shody. Tato práce ukazuje příklad využití Ramanovy spektroskopie při studiu hydrolytické degradace polymerů.
Keywords: Spectrum Analysis, Raman; Polymers; Humans; Ramanova spektroskopie; polymery; Polydioxanone; lidé; polydioxanon