Stanovení vybraných biologicky aktivních látek v levanduli lékařské vypěstované v České republice - Šístková, Iveta; Kružík, Vojtěch; Horsáková, Iveta; Neumannová, Helena; Čížková, Helena (Chemické listy, 2024)
Levandule jako rostlina a levandulová silice mají široké spektrum biologických účinků, levandule se v kosmetice a léčivých přípravcích využívá již od dob starého Řecka a Říma. V dnešní době se na trhu vyskytuje nepřeberná škála produktů obsahujících levanduli, ať už jako takovou (levandulový čaj nebo sušenky či jiné pochutiny s květy levandule), případně obsahující levandulovou silici či vodné extrakty levandule (kosmetika, drogerie, potraviny či farmaceutické přípravky). Tato práce se zaměřuje na zjištění obsahu silice, zastoupení těkavých látek a stanovení celkových fenolů a flavonoidů u vzorků levandule lékařské z Levandulového údolí a porovnání výsledků se složením levandulových květů prodávaných jako bylinné čaje v tržní síti České republiky.
Keywords: flavonoidy; Phenols; Oils, Volatile; Spectrophotometry; spektrofotometrie; Flavonoids; Humans; fenoly; lidé; oleje prchavé; Lavandula; levandule