Svalová dynamopenie a sarkopenie ve stáří - Zadák, Zdeněk (Geriatrie a Gerontologie, 2024)
Ve spojení se stárnutím člověka se progresivně rozvíjí pokles svalových funkcí. S tím je spojená na věku závislá deplece svalové hmoty zvaná sarkopenie. Existuje obvyklá představa, že primární je pokles svalové hmoty, ale v drtivém počtu případů je tomu naopak. Nejprve vlivem zevních, ale také endogenních důvodů se snižuje svalová aktivita, rozvíjí se svalová slabost a ta je následována progresivním úbytkem svalové hmoty – sarkopenií. Výjimku tvoří některé typy primárního poškození svalové hmoty, sarkopenie vznikající v důsledku malnutrice a nedostatečného přívodu proteinu, vlivem toxických látek v zevním prostředí. Svalová dynamopenie a sarkopenie se stává globálním problémem, který kulminuje zejména v industriálně a ekonomicky rozvinutých státech. Prevence svalové dynamopenie a sarkopenie je zásadním trendem, který je nezbytný zejména v kontextu se stoupajícím věkem a počtem obyvatel. Podpořeno MZ ČR – RVO (FNHK, 00179906). Korespondenční adresa: prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Sokolská 581, 500 05 Hradec Králové e-mail: zadak@fnhk.cz
Keywords: obezita; svalová síla; Muscle Strength; antropometrie; svalová atrofie; Aged; Muscle Strength Dynamometer; Obesity; Sarcopenia; Anthropometry; Humans; Muscular Atrophy; senioři; lidé; dynamopenie; svalová síla - dynamometr; sarkopenie