Racionalizace terapie nemocí horní části trávicího traktu (nejen) v geriatrii - Kroupa, Radek; Skutil, Tomáš; Dolina, Jiří (Geriatrie a Gerontologie, 2024)
Terapie nemocí horní části trávicího traktu se odvíjí převážně od anamnestických údajů. V selektovaných případech je indikováno specializované gastroenterologické vyšetření a endoskopie. V terapii nemocí horní části trávicího traktu dominuje léčba inhibující produkci žaludeční kyseliny. Její nasazení a doba podávání vychází z charakteru onemocnění a kontroly vývoje stavu pacienta. U významné části zvláště geriatrických pacientů je indikace pro podávání inhibitorů protonové pumpy nejasná a podávání je zbytečné s teoretickým zvýšením rizika nežádoucích účinků. Přístup k pacientům s chorobami horní části trávicího traktu a cesty k racionální preskripci a způsoby vysazování neindikované terapie jsou zmíněny v přehledovém článku. Korespondenční adresa: doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D. Interní gastroenterologická klinika LF MU a FN Brno Jihlavská 20, 625 00 Brno e-mail: kroupa.radek@fnbrno.cz
Keywords: gastroezofageální reflux; Deprescriptions; Digestive System Diseases; Humans; diferenciální diagnóza; Gastroesophageal Reflux; Aged; depreskripce; nemoci trávicího systému; Diagnosis, Differential; senioři; lidé; dyspepsie; Proton Pump Inhibitors; Practice Guidelines as Topic; gastrointestinální krvácení; Gastrointestinal Hemorrhage; inhibitory protonové pumpy; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Dyspepsia