Prediktivní škály pro diagnostiku stroke mimics v prostředí urgentního příjmu - Večerková, Simona; Volný, Ondřej; Ječmínková, Renáta; Bar, Michal; Máchová, L (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Tento článek se zaměřuje na aktuální a komplexní přehled o stroke mimics (SM), jež představují výzvu pro diferenciální diagnostiku vzhledem k širokému spektru jejich příznaků podobných CMP. Uvádíme stručná epidemiologická data, klinický obraz a čtyři prediktivní škály vyvinuté pro diagnostiku SM, které byly identifikovány na základě literární rešerše: TeleStroke Mimic Score (TSM), FABS, simplified FABS (sFABS) a Khan score. Tyto validované nástroje mohou podpořit rychlé a efektivní rozhodování o léčbě v prostředí urgentního příjmu s cílem minimalizovat zpoždění v poskytování adekvátní péče pacientům s CMP. Rádi bychom upozornili na význam správného rozpoznání SM s ohledem na časovou citlivost rekanalizační léčby, důrazem na optimalizaci léčby a management pacientů s akutně vzniklými neurologickými příznaky.
Keywords: stroke mimics; neurologické manifestace; Stroke; Neurologic Manifestations; Nervous System Diseases; neurologické vyšetření; cévní mozková příhoda; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; lidé; prediktivní hodnota testů; Neurologic Examination; nemoci nervového systému; Predictive Value of Tests