Roztroušená skleróza a menstruační cyklus - Flašarová, Sabina; Šrotová, Iva; Hladíková, Magdaléna; Petrášová, Martina (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Roztroušená skleróza patří mezi chronická autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému s prvky neurodegenerace. Onemocnění postihuje mladé dospělé ve věku 20–40 let a je častější u žen. V současné době je velmi dobře a podrobně zmapován její průběh, ať už se jedná o relaps remitentní, nebo primárně progresivní formu RS, a pomocí vysoce efektivní terapie se snažíme onemocnění maximálně terapeuticky ovlivnit. I v případech, kdy jsou pacienti nebo pacientky klinicky i radiologicky stabilní, mohou pociťovat určité drobné kolísání jejich zdravotního stavu, především přechodné zhoršení subjektivně vnímaných příznaků, jako jsou např. únava nebo závrať. Jedním z faktorů, které mohou v malé míře ovlivnit stav pacientek s RS, je i menstruační cyklus. V uvedeném přehledném referátu se budeme věnovat právě tomu, jak menstruační cyklus může ovlivnit RS, a na druhou stranu i tomu, jaký vliv má na menstruační cyklus RS.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Nervous System Diseases; nemoci nervového systému; Menstrual Cycle; lidé; Female; Multiple Sclerosis; menstruační cyklus; roztroušená skleróza; klinická studie jako téma; ženské pohlaví; Humans