Autopsy: the benefits for medicine and society throughout history - Straka, Ľubomír; Krajčovič, Jozef; Janík, Martin; Rybárová, Veronika; Sivulič, Richard; Jurášeková, Petra; Novomeský, František (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
Pitvy zohrávali kľúčovú úlohu vo vývoji humánnej medicíny, možno ich teda právom označiť za kľúčové východisko medicínskeho poznania. Tieto finálne medicínsko-anatomické úkony tvoria aj v súčasnosti virtuálnu axis cognitionis medicinae, pričom naďalej zostávajú imanentne nenahraditeľné z viacerých dôvodov. Nálezy a závery pitiev vnášajú svetlo do klinického bremena diagnóz, majú eo ipso priamy impakt na optimalizáciu liečebných postupov, prevenciu šírenia chorôb, vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov a tiež ovplyvňujú štátnu jurisdikciu. História identifikuje tri hlavné typy pitiev: pitvu anatomickú, ktorá skúma štruktúru a funkciu ľudského tela; pitvu klinickú, zameranú na príčinu, lokalizáciu a patogenézu chorôb a pitvu forenznú, ktorá definuje smrť indivídua z aspektu násilných javov a dejov, vonkajších i vnútorných. Takéto typy pitiev vygenerovala historická spoločenská objednávka na univerzitách v Padove, Viedni, Berlíne a Lipsku. V súčasnosti, napriek poklesu počtu vykonaných pitiev v ostatných desaťročiach, zostáva ich medicínsko-sociálny význam v podstate nemenný. Aj dnes pitvy zomrelých nezastupiteľne prispievajú k rozvoju medicíny a prospechu celej spoločnosti. Hoci niektoré kultúry či religiózne spoločenstvá majú aj dnes voči pitvám často neprekonateľné výhrady, pitvami získané poznatky i napriek tomu výrazne zlepšili zdravie mnohých, aj v týchto krajinách. Ukazuje sa, že aj napriek neskutočnému tempu rozvoja biofyziky a medicínskych vied či technológií zostane pitva ako symbolické gnozeologicky determinované vloženie ruky odborníka do tela mŕtveho nenahraditeľným zdrojom poznania.
Keywords: pitva; lidé; Autopsy; Humans