Bodnořezná poranění: Postmortem CT angiografie - Handlos, Petr; Uvíra, Matěj; Vojtek, Vladimír; Smutná, Martina; Mertová, Jana (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
V článku autoři popisují způsob zavedení postmortem CT angiografie do praxe na Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava v případech bodnořezných poranění končetin. Detailně je popsána nezbytná příprava cévního řečiště před provedením samotné angiografie, způsob aplikace kontrastní látky do cévního řečiště i praktické tipy usnadňující následné provedení konvenční pitvy. Stručně je uveden rovněž souhrn publikovaných prací zabývající se problematikou postmortem CT angiografie, popisující nejen její nesporné výhody, ale také limity a úskalí, která s sebou tato metoda přináší. Adresa pro korespondenci: MUDr. Bc. Jana Mertová Ústav soudního lékařství FN Ostrava 17. listopadu 1790/5, 708 52 Ostrava-Poruba Tel.: +420 597 371 713 Fax: +420 597 371 706 E-mail: jana.mertova@fno.cz Delivered: June 24, 2024 Accepted: July 24, 2024
Keywords: biomedicínský výzkum; pitva; Agar; agar; Computed Tomography Angiography; Forensic Imaging; Postmortem Imaging; penetrující rány; Extremities; lidé; Wounds, Penetrating; posmrtné zobrazování; kontrastní látky; končetiny; Autopsy; CT angiografie; Biomedical Research; Contrast Media; forenzní zobrazování; Humans