Otřes mozku, respektive lehké mozkové poranění ze soudnělékařského hlediska - Vorel, František; Ostrý, Svatopluk (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
Soudní lékař se často setkává s diagnózou otřesu mozku, respektive lehkého mozkového poranění (mTBI). Dřívější koncept mozkové komoce (otřesu mozku) jako funkční a plně reverzibilní klinické jednotky je nutno považovat za překonaný, neboť otřes mozku může vést k prokazatelným strukturálním změnám mozku. Proto se doporučuje od používání pojmu „otřes mozku“ či „komoce“ co nejdříve upustit. Protože jsou ale tyto termíny v klinické praxi mnohde stále používány a neexistuje jednoznačné kritérium, jak odlišit komoci od mTBI, je pragmatické tyto pojmy považovat za synonyma, což platí i pro tento článek. Soudní lékař v souvislosti s mTBI řeší zpravidla tři otázky: diagnóza zranění, závažnost zranění a mechanizmus a způsob vzniku zranění. Měl by vždy zvážit, zda ke klinikem diagnostikovanému mTBI skutečně došlo, k tomu může využít konzultaci s neurologem. Pokud ano, jde vždy o poruchu zdraví, může ale jít i o těžké zranění. Ze statistiky ÚZIS vyplývá, že průměrná doba léčení je u otřesu mozku delší než dosud akceptované 2–3 týdny. Postkomoční syndrom je relativně častou komplikací otřesu mozku. Adresa pro korespondenci: doc. MUDr. František Vorel, CSc., Soudnělékařské oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. B. Němcové 54, 370 01 České Budějovice tel. 602 430 152, e-mail vorel.frantisek@nemcb.cz Delivered: March 1, 2024 Accepted: April 1, 2024
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; Research; výzkum; komoce mozku; postkomoční syndrom; traumatické poranění mozku; lidé; Brain Concussion; Severity of Illness Index; Sick Leave; Brain Injuries, Traumatic; Post-Concussion Syndrome; pracovní neschopnost; Humans