Heterotopic pancreas in the jejunum: highlighting the necessity of excision and histopathological confi rmation - a case report - Balaraj, B. K. S; Nagesh, D; Kalgeri, H. S; Doddawad, G. V (Gastroenterologie a hepatologie, 2024)
Heterotopický pankreas (HP) je vrozená anomálie charakterizovaná přítomností pankreatické tkáně, která je anatomicky oddělena od hlavní pankreatické žlázy bez kontinuity vývodného systému a vaskularity. Nejčastější místa pro tento posun jsou v horní části gastrointestinálního traktu, zejména v žaludku, duodenu a proximálním jejunu. Mezi další méně obvyklá místa patří jícen, ileum, Meckelův divertikl, žlučový strom, mezenterium a slezina. Nekomplikovaný heterotopický pankreas obvykle nevykazuje příznaky a léze je často objevena náhodně během nesouvisejících operací, zobrazovacích vyšetření nebo pitvy. Tato zpráva popisuje 35letého muže s anamnézou požití žíraviny, který vykazoval dysfagii. Během chirurgického výkonu byla přibližně 40 cm od DJ flexury v jejunu pozorována tkáň o rozměrech 0,7 × 0,5 cm. Identifikovaná tkáň byla vyříznuta a odeslána na histopatologické vyšetření (HPE). Závěrem doporučujeme excizi ektopické tkáně a doporučujeme HPE, protože diagnózu HP nelze potvrdit bez důkladného histopatologického vyšetření. I přes svou vzácnost by měl být heterotopický pankreas zahrnut do diferenciální diagnózy při hodnocení gastrointestinálních stromálních tumorů.
Keywords: Caustics; Pancreatitis, Chronic; Humans; endoskopie trávicího systému; chronická pankreatitida; jejunum; dospělí; lidé; Jejunum; poruchy polykání; pankreas; Deglutition Disorders; Pancreas; Adult; choristom; Male; heterotopický pankreas; kaustika; Choristoma; mužské pohlaví; Endoscopy, Digestive System