Buněčná terapie mozečkových onemocnění - Cendelín, Jan; Purkartová, Zdeňka (Československá fyziologie, 2024)
Buněčná terapie neurologických onemocnění je založena na transplantaci nezralých buněk do nervového systému, v němž mohou léčebně působit několika mechanismy. Optimální by byla rekonstrukce nemocí poškozených nervových okruhů. Dalšími možnostmi jsou záchrana degenerujících neuronů příjemce a podpora funkce zbytkové tkáně poškozené nervové struktury. Buněčná terapie onemocnění mozečku se pro jeho nízký neurogenní potenciál a složitost synaptických zapojení zdá být obzvláště obtížným úkolem. Přes několik desetiletí výzkumu se neurotransplantace dosud nestaly běžnou léčbou a stále panují pochybnosti, ač pokusy na zvířatech ukazují v některých případech funkční zlepšení. Úkolem budoucího výzkumu je pokrok v oblasti kultivace a diferenciace vhodných typů kmenových buněk, nalezení faktorů, které rozhodují o vývoji a funkci transplantátu, a ověření bezpečnosti neurotransplantační terapie.
Keywords: Cerebellar Diseases; Animals; Disease Models, Animal; lidé; nemoci mozečku; modely nemocí na zvířatech; Mice; myši; Humans; Stem Cell Transplantation; transplantace kmenových buněk; buněčná a tkáňová terapie; zvířata; Cell- and Tissue-Based Therapy