Fibrilace síní u nemocných arteriální hypertenzí ve světle nových Evropských doporučení - Havránek, Štěpán (Vnitřní lékařství, 2024)
Fibrilace síní a arteriální hypertenze jsou častými diagnózami v interním lékařství a nezřídka se kombinují. Přítomnost arteriální hypertenze, zejména nedostatečně korigované, je rizikovým faktorem pro vznik samotné fibrilace síní, ale také faktorem progrese onemocnění a rizikovým faktorem pro neúspěch léčby fibrilace síní. Arteriální hypertenze rovněž zvyšuje riziko komplikací fibrilace síní, zejména tromboembolických příhod, a zvyšuje riziko krvácení při antikoagulační léčbě. Terapie fibrilace síní a arteriální hypertenze se v určitých bodech překrývá, v jiných doplňuje.
Keywords: hypertenze; Atrial Fibrillation; Heart Disease Risk Factors; Heart Failure; kardiovaskulární látky; komorbidita; lidé; srdeční selhání; Comorbidity; Clinical Decision-Making; stupeň závažnosti nemoci; Hypertension; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Cardiovascular Agents; Practice Guidelines as Topic; fibrilace síní; Severity of Illness Index; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; klinické rozhodování; Humans