Rozsah renálního poškození u dětí s vezikoureterálním refluxem III. stupně podle gradingu 99mTc-DMSA scanu - Chroustová, Daniela; Černá, Linda; Trnka, Jiří; Langer, Jan; Urbanová, Ivana; Kočvara, Radim (Česko-slovenská pediatrie, 2024)
Úvod: Cílem studie bylo určit rozsah renálního poškození podle gradingu 99mTc-DMSA scanu u dětí s vezikoureterálním refluxem (VUR) III. stupně, který je částí odborné veřejnosti považován spolu s VUR I. a II. stupně za nízkostupňový. Metody: Celkem bylo vyšetřeno 132 pacientů (56 chlapců a 76 dívek ve věku 6 měsíců až 11 let) s diagnózou VUR různého stupně 6 měsíců po akutní pyelonefritidě. Statická scintigrafie ledvin byla provedena 2 hodiny po i.v. podání 18–80 MBq 99mTc-DMSA. Stanovení stupně postižení ledvin bylo provedeno podle počtu postižených segmentů ledviny (0–12) na základě gradingu 99mTc-DMSA G0-G4 (Mattoo et al), s naší modifikací stupně G4. V každé postižené ledvině byl hodnocen počet patologických segmentů/jizev. Průměr hodnot v rámci každého stupně VUR byl vyhodnocen pomocí Studentova t-testu. Výsledky: Hodnoceno celkem 201 ledvin s VUR, významně vyšší počet jizev byl prokázán u VUR III. stupně než u zbylých nízkostupňových stupňů (2,88 vs. 1,58, p = 0,002). Na druhou stranu, ve srovnání se IV. stupněm VUR, se jednalo o nevýznamně nižší hodnotu (2,88 vs. 3,51, p = 0,08). Ve srovnání s VUR IV. a V. stupně byla hodnota statisticky významně nižší (3,99 vs. 2,88, p = 0,004). Závěr: VUR III. stupně je spojen s vyšším rozsahem parenchymových změn (podle 99mTc-DMSA gradingu) ve srovnání s VUR I. a II. stupně. 99mTc-DMSA grading může demaskovat závažnější případy VUR III. stupně, který proto doporučujeme vyčlenit a hodnotit jako samostatný stupeň. Korespondující autorka: MUDr. Daniela Chroustová, Ph.D. Ústav nukleární medicíny VFN a 1. LF UK Praha U nemocnice 5 128 08 Praha 2
Keywords: Technetium Tc 99m Dimercaptosuccinic Acid; Vesico-Ureteral Reflux; Retrospective Studies; Infant; kojenec; retrospektivní studie; Humans; Radionuclide Imaging; Child, Preschool; pyelonefritida; technecium 99mTc dimerkaptojantarová kyselina; radioisotopová scintigrafie; renální insuficience; lidé; nemoci ledvin; vezikoureterální reflux; Renal Insufficiency; Child; předškolní dítě; dítě; Pyelonephritis; Kidney Diseases