Príčiny zvýšenia kreatínkinázy v detskom veku - Balážová, Patrícia; Viestová, Karin; Martinka, Ivan; Kolníková, Miriam (Česko-slovenská pediatrie, 2024)
Kreatínkináza (CK) predstavuje intracelulárny enzým zapojený do energetického metabolizmu buniek, ktorý je lokalizovaný v tkanivách s vysokými energetickými nárokmi ako sú kostrové svaly alebo myokard. Sérová hladina CK odráža integritu svalovej membrány, v dôsledku čoho možno hyperCKémiu označiť ako nešpecifický marker svalového poškodenia. Diferenciálna diagnostika hyperCKémie v detskom veku zahŕňa nielen neuromuskulárne ochorenia, ale tiež spektrum ochorení, ktorých iniciálna diagnostika patrí aj do rúk skúseného pediatra. Korešpondujúci autorka: MUDr. Patrícia Balážová Klinika detskej neurológie LF UK a NÚDCH v Bratislave patricia.balazova@nudch.eu
Keywords: Creatine Kinase; neuromuskulární nemoci; Child; kreatinkinasa; dítě; myozitida; lidé; Neuromuscular Diseases; Hypothyroidism; Humans; hyperCKemie; Myositis; hypotyreóza