Poranění arteria poplitea střepinou u ukrajinské dívky ošetřené ve FN Ostrava - kazuistika tepenní léze bez akutní končetinové ischémie - Jelínek, Petr; Jalůvka, František; Roman, Jan; Dudík, Igor; Velička, Jan; Pieš, Martin; Hájovský, Radovan; Hrubovčák, Ján (Časopis lékařů českých, 2024)
Poranění podkolenní tepny u 12leté pacientky, zraněné ve válečném konfliktu na Ukrajině, se navzdory zdánlivě chudé symptomatice a absenci subjektivních těžkostí ukázalo jako závažné, vyžadující operační řešení. Netypická byla prezentace arteriálního poranění bez akutní končetinové ischémie. Klinický obraz dolní končetiny ve smyslu pulseless pink na základě tepenní léze sice není častý, ale jeho podcenění může mít pro pacienta trvalé následky.
Keywords: Ukrajina; Popliteal Artery; Humans; Child; lidé; Female; Ukraine; War-Related Injuries; střelné rány; dítě; Wounds, Gunshot; arteria poplitea; ženské pohlaví; válečná poranění