Asciminib v léčbě chronické myeloidní leukemie aneb obstojí nejmladší přírůstek do řad TKI i u nejmladších z dospělých pacientů? - kazuistiky - Čičátková, Petra; Horňák, Tomáš; Žáčková, Daniela (Onkologická revue, 2024)
Léčba chronické myeloidní leukemie se opírá o tyrosinkinázové inhibitory. V současnosti je v našich podmínkách k dispozici pět přípravků působících cestou ATP vazebné domény (imatinib, nilotinib, dasatinib, bosutinib a ponatinib), díky nimž se podařilo 10leté přežití pacientů s chronickou myeloidní leukemií zvýšit na téměř 84 %. K nim přibyl nejnovější přírůstek působící cestou vazby do myristoylové kapsy – asciminib. Na výsledky klinických studií ukazující dobrou účinnost i příznivý profil nežádoucích účinků asciminibu navázaly zkušenosti z reálné klinické praxe, které závěry klinických studií potvrdily. V předkládané práci jsou jednak přiblíženy výsledky klinických studií i znalosti z reálné klinické praxe, a následně prezentovány tři případy mladých pacientů, kteří byli léčeni asciminibem ve třetí linii jak pro selhání, tak pro nesnášenlivost předchozí terapie.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Acyl Carrier Protein; Humans; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Tyrosine Kinase Inhibitors; Female; mladý dospělý; lidé; nežádoucí účinky léčiv; asciminib; ženské pohlaví; Male; protein přenášející acyl; inhibitory tyrosinkinasy; chronická myeloidní leukemie; bcr-abl fúzní proteiny; Adolescent; Fusion Proteins, bcr-abl; Young Adult; Leukemia, Myelogenous, Chronic, BCR-ABL Positive; mužské pohlaví; mladiství