Buněčná imunoterapie hematologických malignit - Kříž, Tomáš (Onkologická revue, 2024)
Imunoterapie znamená průlom v léčebných paradigmatech některých hematologických malignit. Umožňuje posun od vysoce dávkovaných nespecifických chemoterapeutických protokolů k terapiím specifičtěji cíleným proti jednotlivým maligním komponentám. Kromě toho v mnoha případech stimuluje/moduluje vlastní imunitní systém proti nádorovému procesu, a je tedy všeobecně méně imunosupresivní než chemoterapeutické protokoly. Imunoterapie představuje velmi široký pojem, hrubě ji můžeme dělit na protilátkovou a buněčnou. Tento text má za cíl uvést nejzásadnější a nejperspektivnější postupy buněčné imunoterapie, a to nejen ve smyslu široce skloňovaných CAR-T lymfocytů.
Keywords: buňky NK; Immunotherapy, Adoptive; imunoterapie adoptivní; lidé; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; transplantace hematopoetických kmenových buněk; chimerické antigenní receptory; hematologické nádory; Hematologic Neoplasms; Receptors, Chimeric Antigen; Killer Cells, Natural; Graft vs Host Disease; nemoc štěpu proti hostiteli; Humans