Meiotické vřeténko jako marker optimálního času pro vitrifikaci oocytů - případ úspěšné léčby neplodnosti a přehled literatury - Mašata, Jaromír; Teplá, Olga; Jirsová, Simona; Pšeničková, Anna; Moosová, Martina; Fajmonová, Eva; Kratochvílová, Irena (Česká gynekologie, 2024)
Cíl: V rámci procesu in vitro fertilizace (IVF) zhodnotit možnost použití stavu meiotického vřeténka jako indikátoru zralosti oocytů za účelem optimalizace načasování vitrifikace. Pacienti a metody: V rámci léčby neplodnosti 38leté ženy a 43letého muže metodou IVF-ICSI (intracytoplazmatická injekce spermie) byla zobrazena dělicí vřeténka jako markery zralosti oocytů před jejich vitrifikací z důvodu azoospermie u partnera. Oocyty, u nichž byl úhel mezi polárním tělískem a meiotickým vřeténkem ≤ 30°, případně měly špatně viditelné meiotické vřeténko, byly vitrifikovány 4 hod po vyhodnocení meiotického vřeténka (8 hod po odběru oocytů). Standardně jsou oocyty vitrifikovány 6 hod po odběru oocytů. Výsledky: Delší doba inkubace oocytů pacientky umožnila, aby oocyty před vitrifikací plně dozrály (do fáze MII) a po rozmrazení byly připraveny pro oplodnění. U partnera pacientky byly následně získány vitální spermie po léčbě tamoxifenem, oocyty byly rozmrazeny a oplodněny získanými spermiemi, s následným embryotransferem a porodem zdravého dítěte v termínu. Závěr: Meiotické vřeténko je možné použít jako marker plné zralosti u oocytů před jejich vitrifikací u starších žen. Po rozmrazení byly oocyty zralé a připravené pro oplodnění metodou ICSI.
Keywords: dospělí; aparát dělícího vřeténka; Female; biologické markery; fertilizace in vitro; Biomarkers; tamoxifen; Adult; ženské pohlaví; Oocytes; infertilita; lidé; oocyty; Polar Bodies; Infertility; vitrifikace; Male; Vitrification; polární tělísko; Spindle Apparatus; Tamoxifen; mužské pohlaví; Fertilization in Vitro; Humans