Hydrops plodu neznámé etiologie s rozvojem závažného nitrolebního krvácení - Brandejsová, Anna; Heřman, Hynek; Hanulíková, Petra; Hašlík, Lubomír; Regendová, Alexandra; Krofta, Ladislav; Feyereisel, L (Česká gynekologie, 2024)
Prenatálně diagnostikované nitrolební krvácení u plodu je spojeno s širokým spektrem postižení novorozence, od zcela nekomplikovaného fyziologického vývoje až po závažnou tíži neurologického postižení či úmrtí. Incidence čítá 0,6–1/1 000 porodů. Nitrolební krvácení je v závislosti na anatomické lokalizaci klasifikováno na intraventrikulární, intracerebrální, cerebrální, subarachnoidální, subdurální. V kazuistice popisujeme raritní případ spontánního nitrolebního krvácení u plodu sledovaného pro hydrops, těhotenství komplikované pro polyhydramnion. Byla provedena rešerše literatury. V diskuzi prezentujeme diagnostický algoritmus a výsledky provedených vyšetření. Pro ucelení kazuistiky doplňujeme informaci o vedení porodu a časném úmrtí novorozence.
Keywords: Hematoma, Subdural; dospělí; Infant Mortality; Palliative Care; Female; Hydrops Fetalis; Polyhydramnios; polyhydramnion; paliativní péče; Adult; ženské pohlaví; hydrops fetalis; prenatální diagnóza; lidé; Intracranial Hemorrhages; Prenatal Diagnosis; kojenecká mortalita; intrakraniální krvácení; subdurální hematom; Humans