Pudendální neuralgie a zobrazovací metody - Duchoňová, Tereza; Fučík, Tomáš; Dvořák, Jan; Tintěra, Jaroslav; Kautznerová, Dana; Švabík, Kamil; Mašata, Jaromír (Česká gynekologie, 2024)
Cíl: Vytvořit souhrnný přehled možností zobrazovacích metod při diagnostice pudendální neuralgie. Metodika: Literární rešerše. Závěr: Pudendální neuralgie je chronický bolestivý stav, který je obtížně diagnostikovatelný. Od prvních obtíží až ke správně stanovené diagnóze uplyne průměrně 5 let. Diagnostika se opírá o symptomy popsané pacientkou, neuropelveologické fyzikální vyšetření a přítomnost pěti Nantes kritérií. Zobrazovací metody, zejména ultrazvuk a magnetická rezonance pudendálního nervu, mohou pomoci s diagnostikou obtíží a s vyloučením ostatních patologií, které mohou být příčinou obtíží.
Keywords: Pudendal Neuralgia; Pudendal Nerve; Magnetic Resonance Imaging; lidé; zobrazování difuzních tenzorů; pánevní bolest; magnetická rezonanční tomografie; Ultrasonography; pudendální nerv; pudendální neuralgie; ultrasonografie; Diffusion Tensor Imaging; Pelvic Pain; Humans