Výživa pacientů po bariatrické operaci s vysokou pohybovou aktivitou - Hes, Filip (Gastroenterologie a hepatologie, 2024)
Souhrn: Bariatrická chirurgie je dnes považována za bezpečný a účinný dlouhodobý způsob léčby obezity a s ní spojených zdravotních problémů. Mnoho lidí, kteří se chystají na bariatrickou operaci, má tendenci být méně aktivní. Je však důležité si uvědomit, že fyzická aktivita je pro zdraví prospěšná bez ohledu na zákrok. Po bariatrické operaci je klíčové zvýšit úroveň pohybové aktivity. Aktivní životní styl po zákroku napomáhá snižování tukové hmoty a uchování svalové hmoty, což přispívá k lepšímu složení těla. Zlepšuje se maximální spotřeba kyslíku (VO2 max), je podporována oxidace tuků a zvyšuje se svalová síla. Dlouhodobě dochází ke zlepšování kvality života, pohyb pomáhá předcházet opětovnému přibývání na hmotnosti, podporuje udržení zdravých stravovacích návyků a zlepšuje celkový psychický stav. Tento článek se zaměřuje na otázky výživy pacientů, kteří podstoupili bariatrický zákrok a mají vysokou úroveň fyzické aktivity, a rozebírá jednotlivé odlišnosti od výživy pacientů s běžnou aktivitou.
Keywords: Motor Activity; fyziologie sportovní výživy; lidé; Sports Nutritional Physiological Phenomena; bariatrická chirurgie; pohybová aktivita; Bariatric Surgery; Obesity; Humans; obezita