Výsledky léčby diabetu 2. typu: zkušenosti diabetologické ambulance 2015-2023 - Chlup, Rudolf; Zálešáková, Hana; Gottwaldová, Jiřina; Trefil, Michal; Zapletalová, Jana; Kaňa, Richard; Hanáčková, Lada; Bretšnajdrová, Milena; Falt, Přemysl; Polzerová, Zdenka (Geriatrie a Gerontologie, 2024)
Cílem této práce bylo: 1. zjistit četnost využívání různých druhů antidiabetik (betastimulátory, metformin, glifloziny, inkretiny, inzuliny, pioglitazon, statiny, fibráty), 2. zhodnotit vliv komplexní léčby na metabolismus a 3. porovnat četnost měření HbA1c u osob s DM2 v diabetologické ambulanci a u hospitalizovaných. Metoda: U 200 osob s DM2 (věk 24–95 let, 105 mužů, 95 žen) bylo sledováno po dobu 0,5 až 8,8 let, přičemž byl hodnocen vývoj HbA1c, BM, BMI, krevní tlak, lipoproteiny HDL, LDL, TAG, eGFR a proteinurie. K posouzení změn mezi první a poslední návštěvou byl použit Wilcoxonův párový test s Bonferroniho korekcí. Spearmanova korelační analýza byla použita k analýze závislostí. Za významnou byla považována hladina signifikance p < 0,05. Závěrem lze konstatovat, že snížení HbA1c z počátečních 52,6 (31,5–173,0) na 46,6 (31,5–116,6) mmol/mol při poslední kontrole, spolu se snížením BMI z 26,7(16,0–45,3) na 25,4 (15,4–42,2) kg/m2 (p < 0,0001) a korelace změn HbA1c se změnami BMI (r = 0,209, p = 0,003) potvrzují metabolickou účinnost medikace využívané v diabetologické ambulanci. Hodnota HbA1c se u každého jedince vyhodnocovala 2–3krát ročně. U pacientů s DM2 hospitalizovaných pro různé další diagnózy byl HbA1c vyšetřován obvykle jednorázově, a to jen u 15 % z nich.
Keywords: Female; hypoglykemika; lidé středního věku; statistika jako téma; index tělesné hmotnosti; mužské pohlaví; Hypoglycemic Agents; Hemodynamics; Diabetes Mellitus, Type 2; Humans; Statistics as Topic; změny tělesné hmotnosti; dospělí; Glycated Hemoglobin; hemodynamika; lidé; selfmonitoring glykemie; Middle Aged; glykovaný hemoglobin; Body Mass Index; senioři; Body Weight Changes; ženské pohlaví; Aged; Adult; Male; diabetes mellitus 2. typu; Blood Glucose Self-Monitoring