Perioperační neurokognitivní porucha jako geriatrický syndrom - Nekvindová, Klára; Ivanová, K; Gabrhelík, Tomáš (Geriatrie a Gerontologie, 2024)
Úvod a cíl: Kognitivní dysfunkci před operačním zákrokem lze považovat za geriatrický syndrom. Křehcí starší dospělí s kognitivní dysfunkcí podstupující operaci mají zvýšené riziko vzniku pooperačních komplikací, včetně rozvoje perioperační neurokognitivní poruchy. Primárním cílem studie Pooperační kognitivní dysfunkce jako geriatrický syndrom bylo porovnat korelaci mezi testy kognitivních funkcí před výkonem a po výkonu a zhodnotit sociální anamnézu a křehkost pomocí Škály geriatrické křehkosti. Metodika: Studie byla prospektivní, monocentrická a observační. Zahrnovala jednu kohortu pacientů 65 let a starších. Výzkum probíhal v letech 2020–2023. Předoperační a pooperační testování probíhalo v anesteziologické ambulanci nebo na oddělení nemocnice. Designem studie byla komparace tří kognitivních testů před operačním zákrokem a po něm. Křehkost byla zhodnocena Škálou geriatrické křehkosti. V rámci sociální anamnézy se hodnotily typ ubytování (dům, byt, instituce), přítomnost schodů nebo výtahu a existence spolubydlícího. Výsledky: Studii dokončilo 164 respondentů. Mezi typem ubytování a sociální anamnézou nebyla prokázána statisticky významná závislost. Při hodnocení závislosti mezi typem ubytování a Clinical frailty scale byla prokázána statisticky významná zavislost při rozdělení typu ubytování na dvě kategorie, dům/byt vs. instituce. Pacienti žijící doma měli výrazně nižší hodnoty Clinical frailty scale (medián 3,5 vs. 5). Také byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi pacienty, kteří mají doma schody, a pacienty žijící s výtahem, p = 0,019. Závěr: Předoperační zhodnocení kognitivních funkcí a sociální anamnézy by mělo být běžnou součástí předanestetického vyšetření. Může napomoci ke zhodnocení seniora v riziku. V konečném důsledku vede ke zvýšení bezpečnosti pacienta, respektování jeho autonomie a snazší komunikaci s příbuznými.
Keywords: Home Environment; testy pro posouzení mentálních funkcí a demence; Humans; křehkost; neurokognitivní poruchy; domácí životní podmínky; Aged; senioři; lidé; anestezie; Postoperative Complications; Surgical Procedures, Operative; pooperační komplikace; Frailty; stupeň závažnosti nemoci; chirurgie operační; Severity of Illness Index; Statistics as Topic; Anesthesia; Perioperative Period; Mental Status and Dementia Tests; Neurocognitive Disorders; perioperační období; statistika jako téma