Diagnosticko-terapeutický management plicních nodulů - Červeňák, Vladimír; Chovanec, Zdeněk; Berková, Alena; Resler, Jan; Hanslík, Tomáš; Kelblová, Martina; Novosádová, Klára; Weiss, Viktor; Bílek, Ondřej; Vaníček, Jiří (Klinická onkologie, 2024)
Východiska: Rakovina plic je jednou z nejčastějších příčin úmrtí na celosvětové úrovni, přičemž její incidence i mortalita jsou výrazně ovlivněny stárnutím populace a změnami v prevalenci rizikových faktorů. Plicní noduly, často detekované náhodně při zobrazovacích vyšetřeních, představují významnou diagnostickou výzvu, jelikož mohou signalizovat benigní i maligní procesy. Správná diagnostika a management těchto nodulů jsou proto zásadní pro optimalizaci klinických výsledků. Cíl: Tento článek poskytuje komplexní přehled diagnostických a terapeutických postupů u plicních nodulů se zaměřením na hodnocení maligního potenciálu na základě morfologie, velikosti a růstového potenciálu nodulů. Diskutovány jsou také rizikové faktory, které ovlivňují rozhodovací proces, jako je kouření, věk a expozice karcinogenům. Dále jsou detailně rozebrána klíčová doporučení Fleischnerovy společnosti a British Thoracic Society. Článek analyzuje přínosy moderních zobrazovacích metod, vč. využití umělé inteligence (AI) v diagnostice plicních nodulů. AI technologie, zejména techniky hlubokého učení, vykazují vysokou přesnost v detekci a hodnocení maligního rizika, přičemž jejich využití je stále doplňkem odborného klinického posouzení. Závěrem článek zdůrazňuje význam multidisciplinárního přístupu v diagnostice a léčbě plicních nodulů a také zmiňuje implementaci pilotního screeningového programu rakoviny plic v ČR, který je zaměřen na časný záchyt onemocnění. Tento program má potenciál významně snížit mortalitu spojenou s rakovinou plic a zlepšit prognózu pacientů.
Keywords: diferenciální diagnóza; Smoking; Diagnostic Imaging; Age Factors; Multiple Pulmonary Nodules; nádory plic; kouření; věkové faktory; lidé; umělá inteligence; terciární prevence; Carcinogens; plošný screening; Diagnosis, Differential; Risk Factors; diagnostické zobrazování; karcinogeny; mnohočetné plicní uzly; Tertiary Prevention; rizikové faktory; Lung Neoplasms; Mass Screening; Artificial Intelligence; Humans