Could Serum YKL-40 Level be the New Cardiovascular Risk Prediction Model? - Ceyhun, Gökhan; Altinkaya, Onur; Şeker, Cüneyt; Kiziltunc, Ahmet (Cor et Vasa, 2024)
Cíl: Protože kardiovaskulární onemocnění jsou příčinou závažné morbidity a mortality, je třeba zjišťovat jejich přítomnost a začít je včas léčit. Proto byla pro stanovení rizika vypracována řada stupnic, v současnosti se však rutinně nepoužívá žádný biochemický marker pro stanovení kardiovaskulárního rizika. Ateroskleróza je nejzávažnější příčinou rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a v patofyziologii aterosklerózy hraje jistou úlohu zánět cév. Řada studií prokázala, že mnoho kroků v procesu rozvoje tohoto zánětu ovlivňují hodnoty YKL-40 v séru. Evropská kardiologická společnost používá pro stanovení desetiletého kardiovaskulárního rizika skórovací systém SCORE2. V naší studii jsme zkoumali vztah mezi algoritmem pro toto riziko a hodnotou biochemického markeru YKL-40 v séru. Materiál a metody: Do studie bylo zařazeno 87 dobrovolníků ve věku 40–70 let, kteří se dostavili na naši kliniku, v minulosti neprodělali kardiovaskulární příhodu, měli však rizikové faktory pro rozvoj kardiovaskulárního onemocnění. Pomocí predikčního modelu SCORE2 bylo stanoveno jejich kardiovaskulární riziko a současně změřeny hodnoty YKL-40 v séru. Tyto hodnoty se mění s věkem bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost nemoci, což platilo pro naši studii stejně jako pro jiné studie. Abychom eliminovali toto paradigma, hodnotili jsme hodnoty YKL-40 v séru pomocí statistického modelu společně s věkem. Výsledky: Naše základní analýza nezjistila významný vztah mezi hodnotami YKL-40 a všemi parametry v algoritmu predikčního modelu SCORE2. Nicméně po porovnání výsledku analýzy s výsledkem statistického modelu s použitím věku se ukázalo se, že hodnota YKL-40 představuje biochemický marker, který lze použít, podobně jako systém SCORE2, při stanovování kardiovaskulárního rizika (R2 : 0,72; p < 0,001).
Keywords: senioři; statistika jako téma; Prognosis; Statistics as Topic; Middle Aged; Chitinase-3-Like Protein 1; mužské pohlaví; Adult; Heart Disease Risk Factors; věkové faktory; Cardiovascular Diseases; ženské pohlaví; prognóza; Humans; protein CHI3L1; biologické markery; lidé středního věku; ukazatele zdravotního stavu; Age Factors; Health Status Indicators; dospělí; Biomarkers; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Female; Aged; kardiovaskulární nemoci; lidé; Male