Zhodnocení virtuální reality jako edukačního nástroje před elektivní koronarografií - Poloková, Karin; Drozdová, Adéla; Jiravský, Otakar; Hudec, Miroslav; Jiravská Godula, Bogna; Jiravský, Filip; Hečko, Jan; Škňouřil, Libor (Cor et Vasa, 2024)
Úvod: Efektivní preprocedurální edukace je klíčová pro spolupráci a následnou compliance pacientů. V současnosti se v medicíně stále více používá virtuální realita (VR). Cílem naší studie bylo prokázat non-inferioritu VR v edukaci pacientů před elektivní koronarografií ve srovnání s klasickou edukací zdravotnickým personálem. Metodika: V této prospektivní studii bylo zařazeno 386 pacientů před elektivní koronarografií, kteří byli randomizováni do dvou skupin. Pacienti ve skupině VR (n = 193) sledovali 360° video o plánovaném výkonu s použitím VR brýlí Oculus Meta Quest 2 a pacienti v konvenční skupině (n = 193) byli před výkonem edukováni lékařem. Pacienti následně vyplnili dotazník, který hodnotil kvalitu edukace, porozumění plánovanému výkonu a spokojenost pacientů. Výsledky: Edukace ve VR byla ve srovnání s klasickou edukací non-inferiorní, se statisticky podobným výsledkem při hodnocení porozumění plánovanému výkonu po edukaci v nemocnici (93,8 % vs. 90,2 %, p = 0,19) a subjektivní evaluací kvality edukace s použitím Likertovy stupnice (77,2 % vs. 68,4 % pacientů hodnotilo edukaci známkou 1, p = 0,261). Edukace VR prokázala lepší zapamatování poskytunutých informací, kdy 34,7 % pacientů dosáhlo nejlepšího možného skóre (4 ze 4 možných bodů) v dotazníku ve srovnání s 18,8 % pacientů v konvenční skupině (p < 0,001). V následné subanalýze se ukázalo, že horší výsledky měli starší pacienti (p = 0,028). Závěr: Edukace s použitím virtuální reality se ukázala být stejně efektivní jako klasická edukace lékařem a prokázala lepší následné zapamatování poskytnutých informací, zejména u mladších pacientů. Potvrdil se tak potenciál virtuální reality jako užitečného edukačního nástroje.
Keywords: chytré brýle; Male; statistika jako téma; Aged; mužské pohlaví; senioři; Coronary Angiography; průzkumy a dotazníky; Patient Education as Topic; vzdělávání pacientů jako téma; předoperační péče; úzkost; lidé; ženské pohlaví; Comprehension; Humans; virtuální realita; koronární angiografie; pochopení; Female; Preoperative Care; Surveys and Questionnaires; Statistics as Topic; lidé středního věku; Virtual Reality; Anxiety; Smart Glasses; Middle Aged