Intercostal lung hernia as a complication of minithoracotomy for transapical valve implantation - a case report - Lukačín, Štefan; Toporcer, Tomáš; Bereš, Anton; Homola, Marián; Trebišovský, Michal; Kolesár, Adrian (Cor et Vasa, 2024)
Medzirebrová herniácia pľúc je definovaná ako protrúzia pľúcneho tkaniva za normálne hranice hrudnej steny. Prvý prípad pľúcnej hernie opísal v roku 1499 Roland. Pomer získaných a vrodených pľúcnych hernií je 4 : 1. Na základe anatomickej lokalizácie sú známe cervikálne, medzirebrové (interkostálne) a diafragmatické formy pľúcnej herniácie. Rizikovou zónou posttraumatickej a pooperačnej medzirebrovej pľúcnej hernie je v dôsledku slabého svalového krytu predná stena hrudníka. Kazuistika prezentuje 71-ročného muža, ktorý pred 9 rokmi podstúpil aortokoronárny bypass, náhradu mitrálnej chlopne, plastiku trikuspidálnej chlopne a zákrok MAZE. Pred pol rokom ďalej podstúpil transapikálnu implantáciu mitrálnej chlopne. Po implantácii chlopne pacient podstúpil opakovanú pleurálnu punkciu z dôvodu pleurálneho výpotku. Pacient prišiel do nemocnice pre bolestivú rezistenciu v mieste jazvy po torakotómii, ktorá sa zväčšila počas Valsalvovho manévru. Ultrasonografia a počítačová tomografia potvrdili diagnózu medzirebrovej pľúcnej hernie. Bola vykonaná resekcia herniálneho vaku a defekt bol uzavretý implantáciou polypropylénovej sieťky. Pacient bol prepustený v dobrom stave. Transapikálna implantácia chlopne predstavuje unikátnu kombináciu rizikových faktorov pre vznik medzirebrovej pľúcnej hernie ako zo strany pacienta, tak aj zo strany operačného prístupu. Dôsledné sledovanie pacientov za účelom včasnej identifikácie prítomnosti medzirebrovej pľúcnej hernie by malo byť bezpodmienečnou súčasťou pooperačného sledovania pacientov po transapikálnej implantácii chlopne.
Keywords: lidé; Risk Factors; diferenciální diagnóza; Thoracotomy; počítačová rentgenová tomografie; Humans; pleurální výpotek; mitrální chlopeň; Valsalva Maneuver; Mitral Valve; mužské pohlaví; hernie; Thoracic Surgical Procedures; Hernia; Heart Valve Prosthesis Implantation; Tomography, X-Ray Computed; Diagnosis, Differential; Male; Aged; Pleural Effusion; chirurgická náhrada chlopně; Valsalvův manévr; hrudní chirurgické výkony; Lung Diseases; senioři; plicní nemoci; rizikové faktory; torakotomie