Perzistující urachus - Novák, Ivo; Kuliaček, Peter; Štichhauer, Radek; Holická, Lucie; Merkl, Tomáš; Rejtar, Pavel; Kopřiva, Jan; Štepánovská, Jana; Podhola, Miroslav; Hovorková, Eva (Česká urologie, 2024)
Cíl: Autoři prezentují soubor nemocných léčených pro patologie perzistujícího urachu. Soubor pacientů a metoda: Retrospektivní analýza souboru 16 nemocných (9 dívek, 7 chlapců) léčených v letech 2013–2023 s diagnózou perzistujícího urachu. Výsledky: Cysta urachu byla diagnostikována předoperačním vyšetřením u 11 pacientů (69 %), u 4 nemocných (25 %) byl diagnostikován sinus urachu a u jednoho (6 %) byl nalezen perzistující urachus. Třináct pacientů podstoupilo operační exstirpaci urachu. Tři nemocní souboru nebyli ve sledovaném období operováni. Jeden z nich byl později po objektivizaci nálezu magnetickou rezonancí (MRI) také indikován k exstirpaci. Dva pacienti nemuseli být operováni. V jednom případě po konzervativní léčbě vymizel sonografický nález a jednou byla afekce vyřešena incizí zánětlivé cysty s následnou konzervativní léčbou. Oba pacienti jsou trvale asymptomatičtí. Z 13 operačně exstirpovaných vzorků byly u 11 nemocných histologicky prokázány struktury potvrzující diagnózu urachu, u dvou nebyly struktury urachální tkáně nalezeny. Závěr: Perzistující urachus je indikován ke kompletní exstirpaci s dobrou prognózou.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Cysts; dítě; ultrasonografie; lidé; Postoperative Care; konzervativní terapie; Urachus; magnetická rezonanční tomografie; Ultrasonography; cysty; pooperační péče; prognóza; retrospektivní studie; Conservative Treatment; urachus; Cystography; Prognosis; Child; cystografie; Perzistující urachus; Retrospective Studies; Humans