Oral intake in preterm children - Červinková, Karolína (Listy klinické logopedie, 2024)
Orální příjem potravy u předčasně narozených dětí je ztížený právě jejich nezralostí, proto je nutno příjmu potravy věnovat zvýšenou pozornost. Celosvětově se tak u těchto dětí ustupuje od zaměření na kvantitu příjmu potravy a klade se důraz spíše na kvalitu příjmu potravy, což je jeden z předpokladů pro tvorbu attachmentu matky a dítěte, dále se pozornost zaměřuje na optimální vývoj orálně-motorických schopností, obličejových částí lebky (splanchnocrania) a dalších souvisejících oblastí. Právě proto se stává čím dál více běžnou součástí komplexní péče o předčasně narozené děti s poruchami příjmu potravy klinický logoped specializovaný na tuto specifickou problematiku. Svou péči často zahajuje ihned po porodu při obtížích novorozence se sáním, kde hodnotí kvalitu příjmu potravy, a následně systematickými a individuálně sestavenými intervencemi velmi významně a pozitivně ovlivňuje vývoj nejen sání, ale také návazných souvisejících oblastí. Tento článek přináší základní vhled do problematiky sání u předčasně narozených dětí z pohledu klinického logopeda společně s přehledem diagnostických a terapeutických možností.
Keywords: přijímání potravy; Eating; Sucking Behavior; lidé; Infant, Newborn; novorozenec nedonošený; novorozenec; Infant, Premature; sací chování; Humans