Early start denver model: Kazuistika chlapce s poruchou autistického spektra - Koch, Zuzana; Neumannová, Karolína (Listy klinické logopedie, 2024)
Kazuistika zdůrazňuje důležitost rané intervece u dětí s poruchou autistického spektra, představuje metodu Early Start Denver Model (ESDM) a popisuje průběh terapií. Předmětem kazuistiky je případ tříletého chlapce s PAS, který absolvoval intenzivní devítiměsíční terapeutický program ESDM. Před terapií vykazoval těžkou symptomatiku autismu, včetně omezené komunikace a opožděného vývoje. Během programu došlo ke zlepšení ve všech klíčových oblastech vývoje a ke snížení symptomatiky PAS z těžké na středně těžkou.
Keywords: Communication; komunikace; Early Intervention, Educational; raná péče; lidé; mužské pohlaví; Autism Spectrum Disorder; Male; předškolní dítě; Child, Preschool; poruchy autistického spektra; Humans